2015. május 25., hétfő

Óriások éltek – második rész

Érdemesnek tartom ismételten visszatérni az Óriások éltek témához, mert sokan rossz irányban kutatnak ezen a téren vagy kételkednek abban, hogy egyáltalán léteztek volna óriások. Mivelhogy az egész világ egy kollektív emlékezetvesztésben él, részben a hitetlenség miatt, részben a sátáni megtévesztés miatt, ezért jónak látom ha visszanyúlunk az írások régebbi fordításaihoz... 

Mivel a latin írások több, mint ezer évesek és a héber írások több, mint kétezer évesek, ezért a régmúlt idõk nyomait inkább bennük kell keresni. Azzal kezdtem, hogy rákerestem a "óriások" szóra latinul. Majd összevetettem ezeket az igerészeket a héber írásokkal. Mivel héberül nem értek, ezért annak az angol fordítását néztem meg...

A felvetődő kérdések:

a). Léteztek-e órások?
b). Kik voltak és honnan származtak az óriások?
c). Emberek voltak-e az óriások?
d). Mikor éltek az óriások?
e). Hogyan nevezték az óriásokat?
f)  Testi méretükben vagy lelkileg voltak nagyok az óriások?
g). Miket tettek az óriások?
h). Mi történt az óriásokkal?
i). Üdvözülnek-e az óriások?
h). Mi a tanulság számunkra mindenből?

Tanulmányozzuk végig az alábbi szentírási részeket:

1. Ter 6:4

(Gen 6:4) Gigantes autem erant super terram in diebus illis: postquam enim ingressi sunt filii Dei ad filias hominum, illaeque genuerunt, isti sunt potentes a saeculo viri famosi.

(Gen 6:4) The Nephilim were in the earth in those days, and also after that, when the sons of God came in unto the daughters of men, and they bore children to them; the same were the mighty men that were of old, the men of renown.

(Ter 6:4) Óriások voltak a földön azokban a napokban – azután, hogy az Isten fiai bementek az emberek leányaihoz, és azok szültek –, ezek az ősidők erős, híres férfiai.


2. MTörv 2:10-11

( Deu 2:10-11) Emim primi fuerunt habitatores ejus, populus magnus, et validus, et tam excelsus ut de Enacim stirpe, Quasi gigantes crederentur, et essent similes filiorum Enacim. Denique Moabitae appellant eos Emim.

(Deu 2:10-11) The Emim dwelt therein aforetime, a people great, and many, and tall, as the Anakim; these also are accounted Rephaim, as the Anakim; but the Moabites call them Emim.

(MTörv 2:10-11) Ennek az emiták voltak az első lakói, egy nagy, erős és olyan szálas nép, mint az enakiták nemzetsége; az Óriások közé számították őket, éppen úgy, mint az enakiták fiait, de a moabiták emitáknak nevezik őket.

 
3. MTörv 2:20-21
 
(Deu 2:20-21) Terra gigantum reputata est: et in ipsa olim habitaverunt gigantes, quos Ammonitae vocant Zomzommim, populus magnus, et multus, et procerae longitudinis, sicut Enacim, quos delevit Dominus a facie eorum: et fecit illos habitare pro eis,

(Deu 2:20-21) That also is accounted a land of Rephaim: Rephaim dwelt therein aforetime; but the Ammonites call them Zamzummim, a people great, and many, and tall, as the Anakim; but the LORD destroyed them before them; and they succeeded them, and dwelt in their stead;

(Mtörv 2:20-21) (Ezt az Óriások földjéhez számították, s rajta egykor az Óriások laktak, de ezeket az ammoniták szamszummitáknak nevezik; nagy, sok és szálas termetű nép volt, olyan, mint az enakiták.


4. Jud 16:8

(Jud 16:6) Non enim cecidit potens eorum a juvenibus, nec filii Titan percusserunt eum, nec excelsi gigantes opposuerunt se illi: sed Judith filia Merari in specie faciei suae dissolvit eum.

(Jud 16:6)  Nem ifjak kezétől hullott el vezérük, nem Titánok ivadékai ölték meg őt, nem termetes óriások küzdöttek vele, Merári leánya, Judit azonban, arcának bájával rontotta meg.
 

5. Job 26:5

(Job 26:5) Ecce gigantes gemunt sub aquis, et qui habitant cum eis.

(Job 26:5) The shades tremble beneath the waters and the inhabitants thereof.

(Job 26:5)  Íme, nyögnek az árnyszellemek a vizek és azok lakói alatt;
 

6. Péld 9:18

(Prov 9:18) Et ignoravit quod ibi sint gigantes, et in profundis inferni convivae ejus.

(Prov 9:18) But he knoweth not that the shades are there; that her guests are in the depths of the nether-world.

(Péld 9:18)  És nem tudják, hogy ott a megholtak árnyai vannak, s az ő vendégei az alvilág mélyén laknak!


7. Bölcs 14:6

Sed et ab initio cum perirent superbi gigantes, spes orbis terrarum ad ratem confugiens, remisit saeculo semen nativitatis quae manu tua erat gubernata.

(Bölcs 14:6) Már régente is, amikor a gőgös óriások vesztüket lelték, a világ reménysége hajóra menekült, és kezed irányítása mellett átmentette a nemző magot az utókornak.
 

8. Sir 16:8

Non exoraverunt pro peccatis suis antiqui gigantes, qui destructi sunt confidentes suae virtuti.

(Sir 16:8)  Nem nyertek bocsánatot bűneikért a régi óriások, elvesztek, mert bíztak erejükben.
 

9. Iz 14:9

Infernus subter conturbatus est in occursum adventus tui; suscitavit tibi gigantes. Omnes principes terrae surrexerunt de soliis suis, omnes principes nationum.

(Isaiah 14:9) The nether-world from beneath is moved for thee to meet thee at thy coming; the shades are stirred up for thee, even all the chief ones of the earth; all the kings of the nations are raised up from their thrones.

(Iz 14:9)  Lent az alvilág megrendült jöttödre; felriasztja kedvedért az árnyakat, a föld minden fejedelmét, felkelti trónjáról a nemzetek minden királyát.


10. Iz 26:14

Morientes non vivant, gigantes non resurgant: propterea visitasti et contrivisti eos, et perdidisti omnem memoriam eorum.

(Isaiah 26:14) The dead live not, the shades rise not; to that end hast Thou punished and destroyed them, and made all their memory to perish.

(Iz 26:14)  A halottak nem élnek, az árnyak nem támadnak fel: ezért látogattad meg és pusztítottad el őket, és eltörölted minden emléküket.


11. Bar 3:26-28

Ibi fuerunt gigantes nominati illi, qui ab initio fuerunt, statura magna, scientes bellum.  Non hos elegit Dominus, neque viam disciplinae invenerunt: propterea perierunt, et quoniam non habuerunt sapientiam, interierunt propter suam insipientiam.

(Bar 3:26-28)  Ott vannak azok a hírneves óriások, akik az ősidőkben éltek, hatalmas  termetűek, hadakozáshoz értők.  Nem őket választotta ki az Úr, és nem ők találták  meg a tudás útját. Elvesztek, mert nem volt bölcsességük, elvesztek a saját oktalanságuk miatt.
 

12.  MTörv 3:11

(Csak Og, Básán királya maradt meg a refaitákból. Ágya, vaságya még áll Rabba-Ammonban, kilenc könyök a hossza, négy könyök a szélessége, a szokásos könyökkel mérve.)  Ezt a földet foglaltuk el akkoriban. Az Arnon-patak mentén fekvő Aroertől kezdve Ruben és Gád fiainak adtam, Gileád hegyének a felével, és annak városaival együtt.  Gileád másik felét, valamint egész Básánt, Og birodalmát, s Argob egész vidékét Manassze törzse felének adtam (Básánnak ezt az egész részét a refaiták földjének hívják).


13.  Zsolt 22:13
 
Körülvett engem sok tulok, Básán bikái körülfogtak engem.


14.  Szám 13:33

Óriásokat is láttunk ott. Enak fiait, az óriások nemzetségéből, úgyhogy olyannak éreztük magunkat mellettük, mint valami szöcskék, és az ő szemükben is épp olyannak látszhattunk.”

(Num 13:34) Ibi vidimus monstra quaedam filiorum Enac de genere giganteo: quibus comparati, quasi locustae videbamur.
 

Következtetéseim:

a). Léteztek-e órások?
 
Igen, bíztosan léteztek óriások. A katolikus keresztény ember hiszi az Egyház Tanítóhivatalának hagyatékát. Az Egyház Tanítóhivatala adja a mai ember kezébe a Szentírást és a szentírás világosan beszél a régi idõk óriásairól...

b). Kik voltak és honnan származtak az óriások?

Az óriások, az "Isten fiainak", vagyis a földre leszállt, bukott angyalok ivadékai és azoknak leszármazottai voltak. Olvashatjuk a  szentírásban (Ter 6:1-4), hogy Isten fiai, a bukott angyalok, megkívánták az emberek leányait, feleségeket vettek maguknak közülük és ezek gyermekeket szültek nekik. 


 

c). Emberek voltak-e az óriások?

Az embert Isten teremtette. Az óriások, az angyalok magukra öltött szellemi testének és az emberek földi testének keverékei. Mivel a bukott angyalok Isten akaratát megszegve hagyták el a mennyet a földi örömökért, ezért ivadékaik, az óriások, nem Isten akarata szerint teremtett lények. Habár az elsõ óriások asszonytól születtek, mivel Isten akarata elleni, bukott angyalok testi ivadékai, ezért nem voltak igazi emberek.


 

d). Mikor éltek az óriások?

A bukott angyalok valószínüleg Járed idejében (aki Énok apja volt) szálltak le a földre, ami kb. K.e. 3600 körül lehetett. Ettõl az idõtõl kezdve számíthatjuk a bukott angyalok és az emberek leányainak házasságát és az óriások születését. A késõbbiekben, olvashatunk az óriásokról még Mózes idejében is, mint pl. Enak fiairól és Dávid idejében is, Góliát személyében. Tehát az óriások kb. K.e 3600 és K.e. 1000 között éltek a földön, tehát több mint 2500 éven át.


 

e). Hogyan nevezték az óriásokat?

Az óriásokat sokféleképpen nevezték, gyakran annak az óriás atyának nevérõl, akitõl származtak. Ilyen nevek pl. a: Nephilim vagy Eliud (óriások), Emim (emiták), Enachim (enakiták, Enak fiai), Anakim ( enakiták, Enak fiai), Rephaim (óriások), Zamzummim (szamszummiták), Titan (Titánok), refaiták (óriások), Básán bikái (az egyiptomi Ápisz bikák). Énok könyvében (apokrif könyv) az óriások Nefilimeket nemzettek és azok Eliudokat. Ezek mind nagyobbak és nagyobbak lettek.

 


f)  Testi méretükben vagy lelkileg voltak nagyok az óriások?

A szentírási részekbõl világosan kitûnik, hogy az óriások termetük szerint voltak óriások, semmiképpen sem szellemileg vadg lelki tulajdonságok szerint. Lélek szerint balgák voltak, gonoszak és oktalanok, ezért el is kellett veszniük. A szentírás a méreteket és az arányokat is megadja. Og királya esetében kilenc könyök (MTörv 3:12), míg Enak fiai esetében, az emberek olyannak tűnnek, mint a sáskák (vagyis sejthetõen, kb. a térdükig érhettek)... Ez azt sejteti, hogy az óriások mérete általában 4-6 méter körül volt. Ezek gyerekei már 6-8 méter magasságuak lehettek, míg ezek gyerekei elérhették a 9-11 métert is, amint azt a legnagyobb egyiptomi kõszobrokon is látni. Az óriások mérete valószinüleg a koruktól is függött. Ha igaz, hogy egyfajta gigantizmus rendellenessége is volt a méretük oka, akkor az óriások egész életük alatt folyamatosan nõttek. Tehát az idõsebb óriások mindig nagyobbak voltak. Hogy miért nem rogyott össze a testük a méretükből adódó súly alatt? Talán azért, mert angyali, szellemi erő volt a testükben, génjeikben... 




Az óriás jobbján, vélhetően az óriás anyja áll. Látható, hogy az óriás anyjának mérete megegyezik a turista nő méretével.

g). Mit tettek az óriások?

Az óriások, angyali származásuk és testi erejük tudatában, felfuvalkodottak, gõgösek és kegyetlenek voltak. Azonfelül, a hatalmas testüknek nagyok voltak az anyagi szükségletei. Innen következik, hogy nagy volumenű kiszolgálásra volt szükségük az élelmezés és a ruházat terén. Tehát, valószínüleg az óriások hozták létre az elsõ rabszolgatartó társadalmat, amelyben az emberek folyamatosan robotoltak, hogy elõteremtsék az óriások szükségleteit és ha nem engedelmeskedtek, akkor a büntetés az azonnali halál volt. Továbbá, az óriások hozhatták létre a megalitikus épitményeknek egy részét. Azt gondolom, hogy nem minden megalitikus építmény részlete írható az óriások számlájára, mert vannak olyan megalitikus építmények, alkotások, amelyek megépítése nemcsak fizkai erõ kérdése, hanem óriási szellemi erõ és tudomány kérdése is. Ilyenek pl. a Gízai nagy piramisok vagy a Szakkarai Szerapeum kõdobozai. Ezeknek célját és megvalósítási módját még az óriások léte sem magyarázza meg. Ezért, ezeket valószínüleg a bukott angyalok alkották. Hogy miért? Arra most nem térek ki itt...




h). Mi történt az óriásokkal?

Mivel az óriások nem Isten akarata szerinti lények voltak és erejük, gõgjük, erõszkosságuk, telhetetlenségük által, folyamatosan emésztették a földet, ezért Isten elhatározta, hogy eltöröli õket a föld színérõl az Özönvíz által. Isten kiválasztotta Noét és családját, mint tiszta emberi magot, amelyet megment és a többi lényre elsöprõ vízözönt zúdított. Az óriások, valószínüleg az ördög atyjuk által, tudomást szerezhettek arról, hogy mi fog bekövetkezni. Az Özönvíz katasztrófájának ideje alatt, sejtem, hogy ezek a leszakadó, nyugati (amerikai) földrészek és magaslatok felé menekültek. Könnyen észrevehetõ, hogy a megalitikus építmények kultúrájának egyfajta primitívebb formája, leginkább közép és dél-amerikában található (Mexikó, Peru, Chile és Bolívia). Ugyanakkor, valószínüleg, egyes magaslatokon, tutajokon vagy más eszközökön, több óriás menekülhetett meg az özönvíztõl és fennmaradt a fajuk egésszen Mózes, Józsué, sõt Dávid idejéig. A óriások végül teljesen kipusztultak az elegendõ élelem hiánya miatt, meg a megerõsödött emberi nemzetség keze által.




i). Üdvözülnek-e az óriások?

A szentírási részek arra engednek következtetni, hogy ezeknek az óriásoknak lelkei a pokolban, az alvilág mélyén vannak, mint sötét árnyak, de vannak olyanok is akik a levegőégben kószálnak. Ezek nem nyernek bűnbocsánatot és nem fogadhatták örömmel az Úr Jézus eljövetelét, s a pokolra való alászállását sem, hanem ördögi félelemmel riadtak szét előle (Job 26:5; Péld 8:18; Iz 14:9)... Ezekbõl a szentírási részekbõl arra lehet következtetni, hogy az Úr Jézus „nem karolta fel” õket és nem részesülnek a megváltás gyümölcseibõl. Tehát úgy tûnik, hogy a régmúlt óriások lelkei gonosz, tisztátalan lelkek és nem üdvözülhetnek.




h). Mi a tanulság számunkra?

A tanulság számunkra az, hogy vessünk meg minden testi, evilági nagyságot és kevélységet. Ne akarjunk nagyok lenni testben, erõben, ne akarjunk uralkodni, gazdagok és hírnevesek lenni. Keressük inkább a kicsinységet, az alázatosságot és a gyermeki lelkületet. A mindenkori ember kísértése a: test kivánsága, a szemek kivánsága és az élet kevélysége (1Jn 2:16).

Képletesen, az ördögök halomba másznak egymás hegyén-hátán, egymás fejére hágva, fölfele törtetve, de nem érhetnek el semmit... Önmagukat meg nem válthatják, és a magasba sem juthatnak fel saját erejükbõl. Amióta az Ige testté lett, szolgai alakot öltött és megmosta az ember lábát, azóta a dominancia elvének piramisa a fejére állt. A piramidon van legalól és az alsõ kövek vannak legfelül. Aki óriás akar lenni, az legyen a legkisebb...

Gondolom, hogy ami a régmúlt idõk óriásaira vonatkozott, azt nem érvényes a mai, gigantizmusban szenvedõ emberekre, még akkor sem, ha netán a régi óriások génjeibõl örököltek volna... A modern idõkben is voltak és vannak egyfajta "óriás" emberek, de ezek csak maximum 2,5-2,6 m magasak és gyakran belehalnak a növekedési rendellenességükbe:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_tallest_people

A másik fontos dolog, megérteni azt, hogy a mai tudományok és azok vívmányai, nem mind Istentõl valók. Amíg a világban itt tanuskodnak az Gízai piramisok, a Szfinx, a Szakkarai Szerapeum és a többi érthetetlen, ismeretlen korú alkotások és ugyanakkor azt tanítják mindenhol, hogy az ember majomból lett homo sapiens, addig a tudományokkal és a technológia vívmányaival szemben gyanakvással kell lennünk. 

Az a tudomány, amely Istentõl származik, az Istenhez vezet. Az a tudomány, amely azt akarja bebizonyítani, hogy a világ önmagától lett, hogy az ember önmagától fejlődött ki az evolució által, az Isten létét tagadja, és el akar szakítani Istentõl. Ez az ördög mindenkori célja: elszakítani az embert Istentõl. De Isten Fia, Jézus Krisztus, azért jött a világba, hogy lerombolja az ördög mûveit és visszaoltsa az embert a szentháromságos életbe.

Ima: Uram, Te adtal értelmet, tudományt és bölcsességet nekünk, hogy Téged keressünk. Add, hogy alázatosak legyünk, de ugyanakkor bátrak is, mert az erõszakosok ragadják el a mennyek országát. Ámen.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése