2022. november 23., szerda

Elmélkedés Szent Brigitta 15 imájáról

1. Krisztus szenvedése az Olajfák hegyén, egésszen a tövissel való megkoronáztatásáig

Uram Jézus, Te mindent elõre tudtál és mindent kinyilatkoztatál tanitványaidnak, de õk mégsem sem értettek meg semmit az eljövendõ kínszenvedésedbõl. Amíg Te györtõdtél, õk elaludtak és amikor elfogtak, õk elfutottak. Három bíró elé hurcoltak: Annás, Kajafás és Pilátus. De vajon mi történt az éjjeli elfogattatásod és a reggeli elítélésed között? Hányszor bántalmaztak, hányszor ütöttek meg? Judás, Kajafás és a Fõtanács beteljesítették sorsukat. Pilátus eleget akart menteni, de legfeljebb csak a megostoroztatásoddal menthetett volna meg. Még õ sem tudott ellene állni a zsidók követelõzõ dühének. A Te véred az õ fejükön és gyermekeik fején mindmáig, míg el nem fogadnak Téged és nem mondják, hogy: “Áldott Aki jön az Úr nevében!”. Te mindvégig hallgattál… Add Uram, hogy ha eljön az én végsõ keresztem ideje, akkor én is Hozzád méltó módon viseljem. Ámen.

2. Krisztus kigúnyolása

Uram Jézus, háromszor gúnyoltak ki: elõször a Fõtanács itélete után, méghogy lerontod a templomot és három nap alatt felépíted; másodszor a római katonák a prétoriumban, amikor tövissel megkoronáztak és zsidók királyaként csúfoltak; harmadszor, amikor a kereszten felmagasztaltak és a zsidók fejüket bólogatva mondták, hogy másokat megmentettél, hát mentsd meg magad is és szállj le a keresztrõl. Te szó nélkül tûrted a gúnyáradatot, mint egy levágásra szánt bárány. Add, Uram, hogy amikor eljön majd az én kigúnyoltatásom napja, én is szótlanul tudjam azt elviselni. Ámen.

3. Krisztus keresztre feszítése

Uram Jézus, amikor felértél a Golgotára, megízlelted és elutasítottad az epével megkeserített bort. Ott megfosztottak ruháidtól, könyörtelenül letepertek a keresztfára, odakötözték szent kezeidet és lábaidat durva kötelekkel. Míg három katona lefogta szent kezeidet és lábaidat, addig a negyedik katona körbejárt és durva acélszegekkel szorosan odaszegezett a keresztfához. Tudtad, hogy Te onnan már nem fogysz élve leszállni. Vajon túl szélesre feszítették karjaidat? Kaptál-e levegõt? Szent lábaidat egymásra szegezték vagy egymás mellé? Támaszt, ahogy õk “sede”-nek hívták, tettek a lábad alá vagy tomporod alá? Hóhéraid súlyosították vagy könnyebítették kínszenvedésed? Uram, ha eljön majd a végsõ keresztem, akkor Szentlelked által adj erõt nekem is keresztem panasz nélküli elviselésére. Ámen.

4. Krisztus imája megfeszítõiért.

Uram Jézus, miután a keresztfához szegeztek, felmagasztaltak, hogy Te mindeneket magadhoz vonzzál. Ekkor szent tested teljes súlya ránehezedett a kemény vasszegekre és elkezdõdtek a kínjaid kínjai… A két gonosztevõ, jobbodon és balodon, üvöltöttek a fájdalomtól és átkozódtak, de Te ekkor imádkoztál ítélõidért és hóhéraidért. Add Uram, hogy a Te példádra és Szent István diákónus példájára, ha majd eljön az én idõm, én is tudjam mondani: “Uram, bocsáss meg nekik, mert nem tudják mit cselekszenek.” Ámen.

5. Krisztus irgalma a töredelmes bünösök iránt

Uram Jézus, Te beálltál a Jordán folyónál a bûnös emberek közé, Keresztelõ János keresztségéhez, holott Te bûnt nem ismertél. A Golgotán két gonosztevõ közé feszíttetted magad keresztre, hogy egy légy közülünk. Mindenki káromolt Téged a kereszten, még a veled együtt keresztre feszített gonosztevõk is. De az egyik gonosztevõ magába szállt, megrótta társát, belátta saját bûneit és Beléd vetette reményét. “Nem féled Istent! Hiszen mi bûneink méltó jutalmát nyertük el, de ez semmi rosszat nem tett.” És “Jézus emlékezz meg rólam, amikor eljõsz uralmadba.” Ez a megfeszített gonosztevõ hitte, hogy az õmelléje megfeszített Názáreti Jézus megmentheti õt! És ekkor, ez a lator azonnal elnyerte az üdvösséget. Add Uram, hogy halálom óráján én is ezt halljam: “Még ma velem leszel a paradicsomban.”Ámen.

6. Krisztus végrendelete a kereszten

Uram Jézus, a kereszten szenvedve Szent János apostolra bíztad szentséges Édesanyádat, a Szûzanyát. Õt Anyául rendelted Szent Jánosnak és Szent Jánost pedig gyermekéül õneki. Drága jó Szûzanyánk, Szent János apostol által mindnyájunk égi Édesanyja lettél, mi pedig a te gyermekeid. Te vagy az Egyház Anyja. Amint egykor Szent János apostol házába költöztél, kérlek költözz a mi házunkba is, fogadj be minket szent palástod alá, oltalmazz minket, táplálj minket misztikus szent tejeddel, vezess minket kézenfogva Szent Fiadhoz és mint Fõ Közbenjáró, könyörögj értünk a mennyei Atyánál, hogy elnyerjük az üdvösséget. Ámen.

7. Krisztus szomjúsága

Uram Jézus, az Utolsó Vacsorán elbúcsúztál a bortól, mondván, hogy nem iszol többé a szõlõtõ gyümölcsébõl, amíg el nem érkezik Isten országa. Felérvén a Golgotára, megízlelted az epével megkeserített bort, hogy beteljesedjenek az írások, miszerint epével itatnak, de aztán elutasítottad azt. Szomjaztál fizikailag is, meg lelkileg is… Szomjaztad a Beléd vetett bizalmunkat és szeretetünket. Szomjaztad a mi üdvösségünket. Mi pedig Uram, nem bírunk ki egy kis nélkülözést se panasz nélkül... Add meg nekem Uram az önmegtagadás kegyelmét. Ámen.

8. Krisztus itala

Uram Jézus, a mi gonoszságunk mérhetetlen. Ott volt a kereszt tövében egy vödör tele ecettel. Miért volt ott? Az elítélt vérzésének csillapítására. De miért csillapították a vérzést? Hogy hosszabítsák kinszenvedéseit. Ebbõl az ecetbõl mártott az az ember az izsópszálra tûzött szivaccsal és tömte szentséges szájadba… Amikor oly jól esett volna ajkaidnak egy kis friss víz, akkor ecettel itattak. Beteljesedett az az írás is, hogy eceted adnak Neked inni. Add, Uram, hogy soha senkinek ne okozzak keserüséget és ha nekem okoznak keserüséget, ne panaszkodjak. Ámen.

9. Krisztus félelemkiáltása a kereszten

Uram Jézus, Te vagy az Isten Báránya, Aki elveszi a világ bûneit! Te vagy az Új Ádám, Aki értünk éltetõ Lélekké lettél, s Aki helyrehozza Ádám atyánk bűnét. Az elsõ Ádám õsszentségbe lett teremtve, Istennel közösségben, de az õsbûn által, Évával együtt elszajadt Istentõl. Õ és minden leszármazottja, elhagyatva és reménytelenségben haltak meg: “Éli, Éli lamma szabaktani?” De a megváltó nagy mûved beteljesedése óta boldog mindaz aki Tebenned hal meg. Add meg nekem Uram, hogy halálom óráján örvendezhessek dicsõséges jelenlétednek, Te és a Szûzanya fogjátok kezemet, õrangyalom, védõszentjeim és kedvenc szentjeim legyenek körülöttem vigasztalásomra. Add meg nekem Uram a boldog halál kegyelmét. Ámen.

10. Krisztus sok sebe

Uram Jézus, Te tudod, hogy keresztségünk által nem szûnt meg a bûnre való hajlandóságunk. Gyakran elbukunk és vétkezünk. Bûneink által megsebzünk másokat és megsebezzük önmagunkat is. De te azért töretettél össze, hogy szent sebeid által nyerjünk gyógyulást. Kérlek Uram, gyógyítsd be sebeinket, hogy minél jobban szerethessünk Téged, hogy legyünk alkalmasak Isten országának építésére és hogy tudjuk szeretni családunkat, felebarátainkat és ellenségeinket. Ámen.

11. Krisztus mély sebei

Uram Jézus, a Te mély sebeid az öt szent sebhely, amelyeket megdicsõült szent testeden viselsz és amelyeket megmutattál Szent Tamás apostolnak, hogy lásson és higgyen. Én Uram, én Istenem! Boldog aki nem lát és hisz Tebenned. Kérlek Uram, fogadj be engem is szent oldalsebedbe és Szent Szíved sebének szentélyébe, hogy megmeneküljek az ítélettõl. Kérlek ments át engem Országodba és részesíts az örök boldogságban. Ámen.

12. Krisztus vérzõ sebei

Uram Jézus, a szentképeken és a díszes feszületeken, szent testedet patyolat tisztán ábrázolják. Csak az öt szent sebedet jelenítik meg. Igen, mert az ember képtelen rátekinteni saját gonoszságának és kegyetlenségének mértékére. Pedig Szent Tested tele volt az ostorcsapások által okozott hasogatásokkal és az ostorszíjba rögzített csontdarabok meg olomgolyók által okozott szaggatásokkal és zúzódásokkal. Szent Testedet beborította az hasítások, szaggatások, zúzódások, kékségek, az alvadt vér és a lefolyó élõ vércseppek. Szent Véred lefolyt, csepegett a keresztfán és lábujaidról le a földre. Add Uram, hogy életem minden napján megemlékezzek szent vércseppjeidről, tiszteljem és imádjam azokat életem minden napján. Ámen.

13. Krisztus második felkiáltása

Uram Jézus, utolsó erõfeszítéseddel, még egy lélegzetvétellel, kimodtad végsõ szavad: Beteljesedett!... Ez volt végsõ megnyugvásod, igazolásod és gyõzelmi kiáltásod. Beteljesedett minden, amit a szent próféták megjövendöltek Rólad az írásokban, amint azt kifejtetted az emausszi tanítványoknak, hogy csak amúgy lángolt a szívük: Ruháidat szétosztották és köntösödre sorsot vetettek. Felnéztek Rád akik átütöttek. Csontjaidat megszámlálhattad. Szíved szétfolyt mint a víz. Epét és ecetet adtak neked inni… Elvégezted a Megváltás nagy mûvét!... Örök gyõzelmet arattál! Add Uram, hogy halálom óráján én is mondhassam: Mennyei Atyám, elvégeztem mindent, amit az életeben rám bíztál. Ámen.

14. Krisztus halála

Mély csend... Minden térd hajoljon meg a égben, a földön és az alvilágban. Meghalt Isten Fia, a valóságos Isten, azért hogy nekünk életünk legyen. Add Uram, hogy a Te példádra és Szent István diakónus példájára és is tudjam mondani, amikor eljön az órám, hogy: “Uram, kezeidbe ajánlom lelkemet!” Add meg nekem is Uram, a jó halál kegyelmét. Ámen.

15. Krisztus utolsó és teljes vérontása

Uram Jézus, meghaltál a keresztfán, de jobbodon és balodon még élt a két gonosztevõ. A zsidók, a szombat végett, kérték, hogy vegyék le a testeket a keresztrõl. Mivel még életben voltak, a két latornak eltörték lábszárcsonjaikat, hogy ne tudják többé fenntartani magukat és fuladjanak meg. Mily szomorú a haláluk… Mivel Te már halott voltál, ezért nem törték csontodat és beteljesedett az írás, hogy: “Csontját ne törjék.” Ekkor Longinus átdöfte szentséges oldaladat és Szent Szívedet lándzsájával. Szent János apostol látta, hogy szent oldalsebedbõl vér és víz omlott ki a földre. Ekkor pattant ki a világba az isteni kegyelem kiapadhatatlan forrása, mert Te magadra vetted emberi természetünket, hogy részesíts isteni természtedbõl. Add Uram, hogy minden nap hófehérre mossam lelki ruhámat Szent Véred súgarában. Tisztelem, csókolom Szent Véredet életem minden napján. Add, hogy táplálkozzam életem napján Szent Testeddel és szükség idején, add Uram a rejtett mannát, amit a Jelenések könyvében megígértél a Pergamoni egyház angyalának. Ámen.

Imádunk Jézus és áldunk Téged, mert Szent Kereszted által megváltottad a világot. Ámen.

Miatyánk…, Üdvözlégy…, Dicsõség… Személyes könyörgés.

Szent Brigitta 15 imája.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése