2016. december 1., csütörtök

Mindennapi teljes búcsú

A búcsú

A már megbocsájtott bûnökért járó, ideigtartó büntetésnek Isten elõtt való elengedése, amelyet az Egyház segítségével az a keresztény hívõ nyerhet el, aki megfelelõen felkészült és teljesítette a meghatározott feltételeket.

A teljes búcsú

A bűnbánat, illetve a gyónás visszavezet a kegyelem állapotába, az isteni életbe. De a bűn "nyomai", a kialakult rossz szokások megmaradnak bennünk (lelkünkben, pszihénkben, reflexeinkben); ezért van szükségünk megtisztulásra, vezeklésre, illetve ezért jutnak emberek  az ideigtartó büntetésre, a "tisztítótűzbe". A teljes búcsú az "ideigtartó" büntetéstől, vagyis (ha most meghalnánk) a tisztítótűztől szabadit meg minket, illetve a tisztítótűzben szenvedőket a mennybe juttatja. A teljes búcsút így felajánlhatjuk a tisztítótűzben szenvedő lelkekért vagy önmagunkért. ( Forrás a fenti linkben)

Az év bármely napján teljes búcsú nyerhetõ az alábbi négy módon:

1. Legalább félórás szentségimádással (egyénileg vagy közösségileg, a kihelyezett Oltáriszentség elõtt);

2. Legalább félórás szentírás olvasással (Isten szavának kijáró tisztelettel, nyitott szívvel és tiszta lélekkel);

3. Keresztúti ájtatossággal (az egyáz által szabályosan felállított, templomi vagy kültéri keresztút állomásai elõtt végezve, az Úr Jézus szenvedéseirõl és haláláról való buzgó elmélkedéssel);

4. Rózsafûzér imádkozással (közösségben végzett 5 tizedes rózsafûzér, egyfolytában végigimádkozva, a titkok elmondásával).

Forrás: Bûneink elengedése - A búcsúkról, Szent István Társulat, 1989.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése