2011. február 3., csütörtök

A kisegér története

Egyszer egy kisegér ott sündörgött az éléskamrában. Meglátott ott egy kígyót, amely majdnem elkapta õt. A kisegér remegve, reszketve futott ki az udvarra és riadtan panaszolta a tyúknak: 

- Kígyó van a házban! Kígyó van a házban!

A tyúk ránézett álmosan, leeresztette szemehályogát és így szólt: 

- Mi közöm van nekem ahoz, hogy mi van a házban? 

De a kisegér nem tudott nyúgodni. Futott hátra a kertbe a birkához: 

- Kígyó van a házban! Kígyó van a házban!

 A birka ránézett, miközben nyugodtan õrölte a friss füvet a szájában és szó nélkül vállat vont. 

Erre kisegér kétségbeesetten rohant be az istállóba. Remélte, hogy a tehén nagyobb, tekintélyesebb, és csak tesz valamit. De a tehén is csak kérõdzött és bárgyúan mélázva tudatta a kisegérrel, hogy biza ez nem az õ gondja...

Nemsokára a asszony bement az éléskamrába és a kígyó megmarta. Egy ideig nézegette a marást, bírta, de hamarosan ágynak esett. A férje hamar elment az orvosért és az orvosnak biza adni kellett valamit... Így hát a gazda hatrament a baromfiudvarba és levágta a tyúkot.

Másnap az asszony állapota súlyosbodott. Erre a férj bevitte az asszonyt a kórházba. Valamivel fizetni kellett, így hát levágta a birkát és elvitte az orvosnak az átalvetõben.

A helyzet továbbra sem javult. Az orvos közölte a férjjel, hogy egy drága gyógyszert kell beszerezni, csakis így menekülhet meg a felesége. Erre nem volt mit tenni, a férj hazament és levágta a tehenet. Kimérte és eladta. Az árából megvette az ellenszert és az asszony meggyógyult.

A tanulság: Ha a házban a kisegér kiabál, akkor mindenki figyeljen oda, még a legnagyobb is, mert lehet, hogy mindenki élete függ attól...