2017. február 9., csütörtök

Bevetted a piros pirulát?

Sokan azt gondolják magukról, hogy vallásosok. És van is bennük egyfajta igaznak tartó hit. Valamikor csecsemõkorukban megkeresztelték õket, mert hát a szüleik megkereszteltették. Aztán kiskorukban voltak elsõáldozók, mert az így volt rendjén. Fiatalon megbérmázkoztak, mert hát az is egy nagy ünnep volt. Aztán szentségi házasságot kötöttek, lakodalmaztak, mert hát ez az élet rendje. S aztán szépen éldegéltek... Közben vasárnap elmentek a misére is, és többszáz prédikációt végighallgattak. S végül, amikor megöregedve, már a halált várják, azt mondogatják a túlvilágról: Ki tudja! Még senki sem jött onnan vissza... A halottaskocsit kisérve a gyászmenetben igen-igen sajnálkoznak: Beletesznek oda az agyagosba, s ott aztán vége...

Igen. Be kell vallanunk, hogy van egy probléma... Ez pedig az elő hit problémája... Lehet oktatni a vallást, lehet átörökíteni az õsök hagyományait, lehet utcát, mezõt körbejárni körmenetekkel, lehet a nemzet szentjeit dicsõíteni, de mégis marad egy kérdés: Bevetted-e a piros pirulát?

A Matrix címû filmben, Morfeus a mester, felajánl Neonak két pirulát, ami ugyanakkor két utat is jelent. Ha a kék pirulát választod, akkor maradsz az eddig ismert mindennapi valóságodban. De ha a piros pirulát választod, akkor megnyílik a szemed és átzuhansz az igazi valóságba, ahonnan nézve, az eddigi valóságod csak egy virtuális valóság. A virtuális valóság egy börtön, egy rabszolgaság, amelybõl ki kell szabadulnod. A piros pirula bevevéséhez bátorság kell és egy visszafordíhatatlan egyéni döntés. Ha a piros pirulát választod, akkor megnyílik számodra egy új valóság, amely egy nagyon csúnya valóság. S ebbõl a csúnya valóságból már nem lehet többé visszatérni a korábbi konfortos virtuális valóságba. Aki átlépett az igaz világba, az igazi látásba, az már nem tud többé a virtuális valóságban élni.

Ilyen az élő hit is... Jézus Krisztus felajánlja mindnyájunknak az élő hitet, mint a piros pirulát. Ha nem fogadjuk el és a kék pirulát vesszük be, akkor éljük tovább a mi kis konfortos világi életünket, a Sátán virtuális hitetésében. Ennek a vége legrosszabb esetben a kárhozat lehet. De ha bevesszük a piros pirulát, akkor megnyílik a szemünk az élő hitben, a kegyelem által és elkezdjük látni, élni Krisztus kegyelmi világát. Ez a látvány, ez a világ, biza nem valami konfortos, de biztosan gyõzelemre vezet és az örök életre.

Ima: Nem vetted be a piros pirulát? Ne tétovázz! Uram Jézus, adj nekünk segítő kegyelmet, hogy be tudjuk venni a piros pirulát. Ámen.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése