2014. október 14., kedd

Tapogatózás a démonológiában - Bevezetõ rész

Az Úr Jézus Krisztus, a földi működése során, három dolgot cselekedett: tanította a népet (hirdette Isten országának eljövetelét), gyógyította a betegeket  és ördögöket ûzött. Ezért az ördögök témája és a démonológia, az evangélium és hitünk egyik legfontosabb része. 

Az ördögûzésben nyilvánul meg Urunk Jézus Krisztus világosságának hatalma és Isten országának gyõzelme a Sátán mûvei fölött (1Jn 3:8). Aki tagadja az ördög létezését, és a világban létezõ rosszat csakis a jó hiányának állítja be, az nem hisz az evangéliumokban és tagadja Isten örömhírét...

A Sátán bukott angyal (vagy a bukott angyalok serege), aki habár jónak lett teremtve, tiszta szellemi lény és személy, azonban saját hibájából megromlott. 

Isten nem vonja meg teljesen idő előtt a Sátán hatalmát, mert Õ nem a visszavonás Istene (1Kor 14:33, Károli), de nem is táplálja azt, mivel a Sátán a lehetõ legmesszébb távolodott Istentõl. Ezért, tudatában kell lennünk, hogy egy állandó szellemi harc van a világban, egésszen a világ végezetéig. 

Amikor a démonológiával foglalkozunk, a Sátánról meg a gonosz lelkekrõl beszélünk, akkor az Istentõl legtávolabb esõ dolgokra tekintünk. Ezért szükséges, hogy a démonológiával kapcsolatos elmélkedésünk során szüntelen imában legyünk. Ez a téma a szakadék széle és nem szabad alábecsülni veszélyességét. Az elmélkedés során folyamatosan imákat, fohászokat és röpimákat fogok beilleszteni a szövegbe...

Szent Mihály arkangyal, védelmezz minket a küzdelemben; a sátán gonosz kísértései ellen légy oltalmunk! Esedezve kérjük: «Parancsoljon neki az Isten!» Te pedig, mennyei seregek vezére, a sátánt és a többi gonosz szellemet, kik a lelkek vesztére körüljárnak a világban, Isten erejével taszítsd vissza a kárhozat helyére! Amen. 

Szent Pál arra figyelmeztet, hogy ne többet annál, ami írva van (1Kor 4:6). Másfelõl, az Úr Jézus arra int, hogy ne temessük el az egy talentumunkat, mert Õ ott is arat, ahol nem vetett (Mt 25:26-28). 

A gyakorlatban azt is láthatjuk, hogy Don Gabrielle Amorth ördögûzõ atya hivatkozik a rabbinikus hagyományokra, tehát külsõ forrásokra is. Mivel a végsõ gyõzelemig, az egész világot befolyása alatt tartja a Sátán, ezért az egész világnak van egy bizonyos démonológiai ismerete és emlékezete. 

Sokmindent meg lehet sejteni a démonológiával kapcsolatosan, ha megfigyeljük az egyiptológiát, a görög mitológiát, a távolkeleti vallásokat, az amerikai indiánok és az ázsiai sámánok hitvilágát. Minden bizonytalanság közepette, viszonyítási alap a kanonikus szentírási részek és a Katolikus Egyház Katekizmusának tanítása.

Egy másik fontos szempont a démonológia tanulmányozásában az értelem alázata. Soha sem nyújtózhatunk a feltételezések színtjérõl a biztos állításokig. Ha Istent nem tudjuk kifürkészni, aki kinyilatkoztatta nekünk magát Szent Fia által, akkor hogyan tudnánk a sötétség titkait kifûrkészni, amelyek rejtõzködnek, cseleznek, álcázzák magukat és minden hazugságot, félrevezetést bevetnek az emberek ellen. Ezért aztán bármire is jutunk, az csakis feltételezés és tapogatózás. Ezek csak képek és megfogalmazott kérdések, amelyek kutatás tárgyai lehetnek...

Végül pedig vigyázzunk, mert aki sötétben tapogatózik, nem tudhatja mit fog meg, kiváltképpen ha démonológiáról van szó.
Ezért kérjük az Úr Jézus világosságát:

Jézusom, bízom benned!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése