2014. október 20., hétfő

Tapogatózás a démonológiában – Harmadik rész

Habár biztosra vehetjük, hogy a bukott angyalok a kevélységük miatt romlottak meg, a maguk hibájából, mivel Isten fölé akarták helyezni magukat, mégis fontos lenne megvizsgállni, hogy mit is vettek célba és melyek voltak tevékenységük kollaterális következményei...

Fohász: Imádunk Téged Krisztus és áldunk Téged, mert szent kereszted által megváltottad a világot. Ámen.

A Szentírásból a következõket tudhatjuk meg a Sátánról:

1. A szívében megromlott Sátán nagyon ravasz volt (Ter 3:1), elkezdett hazudni és így õ lett a hazugság atyja (Jn 8:44).
 
2. Tudta, hogy Éva alkatilag alkalmasabb a megkísértésre (Ter 3:6; 1Kor 11:10; 1Tim 2:14), ezért õt környékezte meg. Ugyanakkor azt is tudta, hogy mivel Éva, Ádám csontjából és húsából származik (Ter 2:23) és egy test vele (Ter 2:24), ezért tudta, hogy Ádám hajlani fog Éva szavára.

3. Megkívánta a nõt, a testi élvezeteket és az utódnemzést. Látták a bukott angyalok, hogy az emberek leányai szépek, bementek hozzájuk és velük háltak (Ter 6:1-4). Judás apostol egy sorban említi a bukott angyalok paráznaságát, idegen test utáni járását, Szodoma és Gomorra bûnével (Jud 1:7).

Tehát a sátán három dolgot ragadott magához:

1. Megkísértve az elsõ emberpárt, magához ragadta az uralmat a bûn halálába bukott emberiség és a világ felett;

2. Elhagyva az egeket és testet öltve, magához ragadta a testi élvezeteket;

3. Feleséget vévén magának, magához ragadta az utódnemzés képességét.

Meg kell vizsgálni a bukott angyalok utódnemzési képességét és annak következményeit. Az angyalok tiszta szellemi lénynek lettek teremtve és nekik nem adatott meg az utódnemzés képessége (Mt 22:30), mégis, olvashatjuk, hogy a lázadó angyalok, az emberek leányaival folytatott viszonyuk által óriásokat nemzettek, az õsi idõk híres-neves hõseit...





Az óriásokkal kapcsolatosan a következõ kérdések vetõdnek fel:

1. Testben, képességekben vagy lélekben voltak óriások? 

Összevetve más szentírási részletekkel és egyes külsõ forrásokkal, azt gyaníthatjuk, hogy ezek az óriások testben voltak óriások. Valószínüleg igencsak nagyok voltak, erõszakosak és nagy volt a fiziológiai szükségletük. Ha képességeik kiemelkedõek is voltak, de lélekben nem voltak nagyok, nem voltak bölcsek (Sir 16:8; Bölcs 14:6).

Valószínüleg valamilyen genetikai rendellenesség keletkezett az emberi sejt és az angyali test sejtjének keresztezõdése által, ami aztán a túltengő kelki erő által, az utódok nagy növetelét eredményezte. Az óriások növekedésének két magyarázata is lehet: a nagy növetelû utódok, két-három nemzedéken át, egymással párosodva lettek egyre nagyobbak és nagyobbak, vagy pedig a gigantiznus betegségében szenvedtek és folyamatosan növekedtek. 

Mivel akkoriban az átlag életkor 900 év körül volt (Ter 5) és ezek az óriások folyamatosan növekedhettek, ezért elérhették akár a 10 méteres magasságot is. Az egyiptomi kõtitánok jobb lábszára mellett legtöbbször ott áll egy nõ, aki láthatólag nagy tiszteletnek örvend. Ez a nõ lehetett valószinüleg az óriás anyja, a bukott angyal felesége és a méretek valóságosak lehetnek, mivel a nõ mérete is normalis emberméret. 

Tehát az õskori óriások évszázadokig éltek és folyamatosan növekedtek, egészen addig, amig az özönvíz el nem törölte õket a föld színérõl. Mivel folyamatosan növekedtek és életkoruk is különbözött, ezért a méreteik is különbözõek lehettek, úgy általában 4 és 11 m között.

2. Valóságos emberek voltak az óriások? 

Az Úr Jézus valóságos Isten és valóságos ember. A második isteni személy, a Fiú, a Szentlélek közremûködésével magára öltötte Mária méhében a valóságos emberi természetet. Ezért az Emberfia valóságos ember. Mindenben olyanná lett mint mi, kivéve a bűnt. 

De az óriások, az emberek leányai és a testet öltött angyalok keverékei voltak. Testi, emberi és szellemi, angyali természetek keverékei. Testük is, de talán a lelkük is, olyan formákat és elemeket tartalmaztak, amelyeket nem Isten teremtett és nem Isten akarata szerint valók voltak. 

Ezeket a korcs lelki és testi formákat, kimerákat, az özönvíz eltörölte és Noéban meg családjában, kapott új erõre az emberiség magja. Ugyanakkor, láthatjuk a szentírásban, hogy az óriások nem tûntek el teljesen és még Mózes (Szám 13:33) és Dávid idejében is ( 1Kron 20:5; 1Sám 17:23) az emberek között éltek. 

Sõt, a mai napig látunk olyan embereket, akik a gigantizmus betegségében szenvednek és amíg élnek, addig növekednek. Vannak olyan emberek, akik hat ujjal születnek a kezükön meg a lábukon. Tudjuk, hogy Isten minden ember születésekor, mint teremtõ és gondviselõ Atya jelen van. Ha megszülethettek az óriások, akkor Isten megengedte, hogy megszülethessenek. A kérdés az, hogy az óriások embereknek minõsülnek-e?...

3. Üdvözülhetnek-e az óriások? 

A protoevangéliumban, az Úr, Ádám és Éva ivadékainak, vagyis az embereknek igérte meg az üdvösséget (Ter 3:15-19). Sõt azt mondta az Úr, hogy ellenségeskedést fog támasztani az asszony ivadékai és az õskígyó, vagyis a Sátán ivadékai között. 

Ez lelki értelemben világos: az Asszony az Egyház és az ivadékai a hívõk. A Sátán ivadékai az ördögök, másként démonok, gonosz vagy tisztátalan lelkek. Testi értelemben azonban, ez vonatkozhat az emberi faj és az óriások közötti ellenségeskedésre is. Lehetséges, hogy amíg az emberek az üdvösségre vannak rendelve, addig a törvénytelen ivadékok a kárhozatra?... 

Énok könyve, amely apokrif írás, tehát a keresztények nem fogadják el sugallmazottnak, az áll, hogy ezek az óriások, másként nephilimek, gonosz, tisztátalan lelkek. Tudjuk, hogy a Sátán nemcsak, hogy fellázadt Isten ellen, hanem gonosz esküvel szövetséget is kötött a bukott angyalok seregében, amit a Sátán országának (Mt 12:26; Lk 11:18) neveznek. Ezért tiltja az Úr Jézus az esküdözést, ezért int arra, hogy beszédünk legyen csak igen igen vagy nem nem, mert minden, ami ezen felül van az a gonosztól való ( Mt 5:37). Ha a sátán, gonosz esküvel, szövetségbe vonta a bukott angyalokat, akkor mennyivel inkább szövetségbe vonhatták a feleségeiket és az ivadékaikat. De Sirák fia könyvében is olvashatjuk, hogy az óriások nem nyertek bocsánatot, mert az erejükben bíztak (Sir 16:8)...





Kérdések

1. Valóban éltek óriások a földön?

2. Az egyiptomi kõtitánok, egy az egyhez méretben ábrázolják az óriásokat?

3. Embernek minõsülnek-e az óriások?

4. Üdvözülhetnek-e az óriások?

Ima: Jézus véred megtisztít / Véred ad új életet /  Véred tesz ma szabaddá /  Értem folyt e drága vér / Így a lelkem fehér mint a hó / Úr Jézus, Te megölt Bárány!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése